Glöm inte att fira!

Att lägga upp träningsscheman, ha disciplin och hålla koll på att livspusslet har utrymme för träningspass är självfallet viktigt för alla som håller på med sport. Det gäller ju vilken sport det än handlar om, att träningen är grunden för allting. Utan den finns det inget av det andra, oavsett om någon bara vill träna för hälsoeffekten eller om en person vill träna för att kunna ställa upp i tävlingar eller turneringar inom sin sport.

Det många kanske missar att det är lika viktigt att stanna upp och fira. Utan att se sina framsteg och ge sig själv uppskattning för dem är det nämligen väldigt lätt att tappa motivationen till att fortsätta. Vissa dagar går träningen enkelt, men det kommer alltid perioder när det tar emot mer. Då är det som allra viktigast att uppmärksamma och minnas framstegen, eftersom det kan sporra en till att fortsätta.

Sätt mål och nå dem

Det enklaste sättet att bygga upp en struktur för att hitta anledningar att fira, är att sätta mål och att nå dem. För att det ska fungera som motivation ska målen vara inom räckhåll och inte ta omöjligt lång tid att nå. Ett exempel kan vara att ha som mål att träna tre gånger i veckan under en månad. Andra föredrar lite längre tidsperioder, kanske kan hundra träningspass inom en viss tidsperiod vara mer lämpligt då. Ett annat alternativ är att sätta upp mål som handlar om en viss prestation. Till exempel att springa under en viss tid eller vinna en match.

Det viktigaste med målsättningen är att målen är anpassade efter den person och den sport det handlar om, och att de är inom räckhåll. När ett mål är nått går det enkelt att sätta ett nytt. Bättre med fler mål på vägen än ett stort som är för långt borta.

Hur ska firandet se ut?

Hur ska framgångarna när ett mål blivit nått firas? Hur som helst, är det självklara svaret. Även firandet måste passa den person det handlar om, och vad olika personer gillar skiljer sig åt. För vissa är det perfekta firandet att ta en heldag på spa tillsammans med en vän, för andra är det att gå och se favoritlaget spela en match. Ett enkelt alternativ är att beställa en tårta från dintarta.se, bjuda hem ett par vänner och ordna en trevlig stund.

Fira tillsammans

Är ni flera i bekantskapskretsen som håller på med sport kan det vara värt att skapa en gemenskap genom firandet. Att ta del av varandras ambitioner och glädjas när någon uppnått sitt mål är roligt. Dessutom kan det då bli möjligt att turas om att fixa firande och bjuda varandra på något. Det behöver inte vara svårare än att turas om att fixa fika, men det spelar ändå stor roll. Att uppmärksamma sina framsteg själv är betydelsefullt för att motivationen ska hållas kvar, men när någon annan gör det och firar en blir effekten ännu större. Det må vara en klyscha, men delad glädje är faktiskt dubbel glädje.