Några av de vanligaste sportskadorna

Sportskador är tyvärr oundvikliga när man sysslar med någon form av idrott. De flesta är dock lindriga sådana som går över med vila och eventuella läkemedel. Det finns vissa vanliga skador som överlappar i flera idrotter och det är dessa vi kommer att fokusera på här.

Muskelbristning

Om en muskel belastas på fel sätt eller för kraftigt kan det leda till att den brister. Det betyder att vissa muskelfibrer går av eller skadas. Det är vanligt i samband att man tränar för hårt eller om man gör en oväntad rörelse. Du kommer märka det eftersom det gör mycket ont i muskeln. Det kan också hända att den svullnar upp. En muskelbristning läker normalt av sig självt men det kan ta upp till ett par veckor. Du kan lindra smärtan genom att kyla ner muskeln med en ispåse eller något liknande. Har du väldigt ont kan du även ta smärtstillande som till exempel Alvedon och Ipren. Du kan se om det finns här bland receptfria läkemedel.

Löparknä

Om du precis har börjat löpträna och går ut för hårt kan du drabbas av löparknä. Då får du ont på utsidan av knät och känner en väldigt stark smärta. Det kan börja redan vid löppasset och sedan fortsätta efteråt. Oftast blir det bra efter ett par dagars vila men kan återkomma vid nästa löpträning. Om besvären inte går över av sig själva bör du besöka en läkare. Du kan själv förebygga löparknä genom att inte gå ut allt för hårt på träningen, särskilt om du är ovan.

Benhinneinflammation

Det är vanligt att drabbas av benhinneinflammation om du har sprungit eller hoppat på ett hårt underlag som till exempel asfalt. Du kan också drabbas om du springer mer än vad du brukar. Det är egentligen ingen inflammation utan helt enkelt en belastningsskada. Om du drabbas känner du smärta på framsidan eller insidan av smalbenen. Oftast går det över på egen hand men du kan även behöva söka behandling. Det är viktigt att du vilar tills du är helt fri från besvär. Du kan fortfarande träna om du ägnar dig åt aktiviteter som inte belastar dina ben lika hårt. Exempel på passande träningsformer är simning och cykling. Tänk även på att investera i ett par bra skor anpassade efter din träning för att undvika liknande problem i framtiden. Långvariga besvär kan i värsta fall leda till operation, vilket så klart bör undvikas.