Sveriges mest populära vintersporter

Det behöver inte vara vinter för att lägga lite extra kärlek på vintersport. Vissa av dem går ju faktiskt att utöva året runt tack vare ishallar och rullskidor. Vårt hårda klimat gör ju också att vintern är en naturlig del av vår vardag. Men vilka sporter är det egentligen som är våra allra populäraste? Och vad är det som gör de så populära?

Ishockey

Det råder inga tvivel om att det ishockey som är den största vintersporten i Sverige, en sport som faktiskt spelats i landet i över 100 år. Det är fartfyllt, intensivt och kräver mycket av sina utövare. Det är dessutom en riktig publiksport som älskas över hela landet. SHL är förutom Allsvenskan i fotboll den liga som får allra mest uppmärksamhet här hemma.

Visste du att vi även har flera hockeygymnasium i landet? Vi satsar alltså mycket aktivt på att fostra nya proffsspelare i Sverige. Blickar vi över på Nordamerika och NHL kan vi också se att flera av lagen kryllar av svenska spelare som har lyckats skapa sig en framgångsrik utlandskarriär. Detta är så klart en motivation för unga spelare som precis inleder sin resa.

Konståkning

Ishockey är främst en sport som utövas av killar även om det så klart finns damhockey också. På tjejsidan är det istället konståkning som dominerar när vi tittar på de populäraste vintersporterna. Precis som hockey är det en sport som går att utöva året om eftersom vi alltid har tillgång till ishallar. Många ser detta som en form av dans på is vilket är spännande att lära.

Konståkning är även det en gammal sport som utövades så tidigt som på 1800-talet. Idag har den så klart utvecklats och det finns flera olika grenar som du kan tävla i. Exempel på dessa är singelåkning eller paråkning. Som du kanske redan har listat ut gör du singelåkning på egen hand och paråkning tillsammans med en partner. I början är det vanligt att testa flera olika grenar.

Skidgrenar

Något som också är väldigt populärt i Sverige är olika former av skidgrenar, både längd och utförsåkning. Dock har de en bit att vandra innan det blir lika populärt som de två andra grenarna. Vi kan i alla fall konstatera att detta är grenar som Sverige är otroligt duktiga i. Genom åren har de bästa åkarna skördat medaljer och framgångar, både i lag och individuellt.

Denna sporten är ju så klart lite mer beroende av väder och vind till skillnad från sådant som går att utöva i en ishall. Här på man förlita sig på rullskidor och liknande under sommarhalvåret för att kunna hålla igång träningen året om. Tack vare de svenska framgångarna är detta också sporter som ständigt växer i popularitet och antalet utövare i hela landet.

Sammanfattning

Så vi kan konstatera att ishockey har en ganska överlägen plats som etta över de populäraste vintersporterna i Sverige. Det är inte heller så konstigt med tanke på att det är en av de populäraste sporterna i hela världen. Kollar vi på damsidan är det istället konståkning som får mest uppmärksamhet. Som en liten bubblare på listan har vi alla former av skidåkning.