Vanliga sportskador

När man börjar med en idrott är det lätt hänt att man råkar ut för olika former av sportskador. Det kan ofta handla om att kroppen är ovan och därför tar man ut sig lite för hårt. Men vilka skador är egentligen vanligast inom sport? Här tar vi upp några av dem.

Blåsor och sår

En mycket vanlig skada inom sport är sår och blåsor av olika slag. Det kan handla om att man har kläder eller skor som är något små, eller som man inte använt tidigare. Om hud skaver mot annan hud kan det också orsaka besvär. Det positiva med den här formen av sportskada är att det är enkelt att åtgärda den och det är inte farligt att fortsätta träna.

Hälsporre

Om man överbelastar fötterna eller har felaktiga skor på sig när man tränar kan man också drabbas av hälsporre. Det yttrar sig ofta genom att man får ont under hälen. Många gånger gör det som allra ondast när man börjar röra på sig efter att ha suttit stilla en stund. Det finns många exempel på hälsporre behandling men ett viktigt steg är att skaffa bra skor att träna i. Det kan också vara klokt att tejpa hälen innan man tränar. Om ingen annan behandling hjälper kan kirurgi vara den utväg som blir nödvändig att ta till.

Stukningar

Stukningar och vrickningar kan förekomma i nästan alla sporter. De kan drabba fotleder, handleder, fingrar och många andra kroppsdelar. När man råkar ut för en sådan skada är det viktigt att behandla den på en gång. Det viktigaste är att man lindar om kroppsdelen, håller den högt och tar det lugnt. Det kan ta lång tid att läka en stukning eller vrickning och kroppsdelen kan vara försvagad under relativt lång tid efteråt. Man kan fortsätta träna men man bör endast göra det lätt och man bör inte överstiga sin smärtgräns. När man sedan börjar träna som vanligt igen är det viktigt att man tänker på att ta det försiktigt. Man bör undvika att träna hårt så länge man känner av sin skada.

Överbelastning

När man tränar kan det vara lätt att överanstränga sig. Det kan orsaka olika former av skador på muskler och annat. Vanligen läker skadorna relativt snabbt när man lugnar ner träningen och inte överbelastar sig. Det är därför klokt att ha koll på sin träning så att det inte blir för mycket till en början. Man måste öka träningen steg för steg. Vanliga symtom på en överbelastning är att man får ont i muskler och leder.

Att undvika skador

Det finns flera sätt att undvika sportskador på. Något man alltid bör tänka på är att ha korrekt utrustning på sig. Man måste också se till att värma upp ordentligt när man ska börja träna. Det spelar ingen roll om man är nybörjare inom sporten eller inte. Det är alltid lika viktigt att man värmer upp sina muskler. Om så inte sker är det lättare att skada sig och dessutom är risken stor att man presterar sämre.